Podlodowe Mistrzostwa Koła



W związku  z pojawieniem się możliwości rozegrania zawodów podlodowych, nasze koło postanowiło zorganizować na zbiorniku w Poraju, w dniu 12 lutego Podlodowe Mistrzostwa Koła.
Zawody początkowo miały być rozegrane tydzień wcześniej, ale z racji zapowiadanych przymrozków
zostały przeniesione na następny tydzień. Niestety zapowiadane ocieplenie jakoś
do nas nie dotarło i na miejscu okazało się, że przyszło nam rywalizować przy 
temperaturze początkowej -20 stopni. Lód przy tej temperaturze dochodził do 35 cm grubości, tak że wywiercenie
otworu czasami wiązało się z udzieleniem pomocy kolegi. Na szczęście z każdą upływającą godziną warunki
połowów się polepszały tak, że ostatecznie dało się jakoś wytrzymać. Jedynie na co trzeba było uważać, to na ochotkę by nie zamarzła, gdyż nawet styropianowe pudełka nie dawały gwarancji na ich bezpieczne przechowywanie.
Podobobnie jak rok temu, nasze zawody powiązane były organizacyjnie z zawodami WCP, gdyż część startujących brała jednoczesny udział w obu zawodach.
 Dodatkowo w naszych zawodach brali udział zaproszeni członkowie klubu wędkarskiego ze sklepu ,,U Marka"
Nad prawidłowym przebiegiem spotkania pieczę sprawował nasz Prezes, który dzięki temu,  jednocześnie sprawował opiekę nad naszym ciepłym wyżywieniem za co należą mu się specjalne podziękowania. Ciepły barszczyk i grzane wino w tak trudnych warunkach temperaturowych były lekarstwem na nasze zmarznięte organizmy. 





Niestety ryby dostosowały się do pogody i zbytnio nam tego dnia nie dopisały, gdyż w większości poławianą rybą były niewielkie jazgacze. Osobom, którym udało się złowić jakąś większą rybę, automatycznie poprawiało to miejsce w klasyfikacji końcowej.





 Najlepiej z panującymi warunkami poradził sobie Paweł Garasiński, który łowiąc trzy miarowe okonie, został Podlodowym Mistrzem Koła na rok 2012






 I tak, mimo fatalnej pogody w spotkaniu wzięło udział  16 wędkarzy, w większości mało łowiących na lodzie ale za to mocnych na duchu, bo nikt z nas nie spodziewał się tak niskiej temperatury.








Z pełnymi wynikami można zapoznać się  tutaj a  więcej zdjęć można obejrzeć w  galerii